Matea Miklošić
20. 3. 2023.
Želite li probati neko tradicijsko jelo brze pripreme? Napravite mlinčani kolač kojemu ne možete odoljeti, a sve potrebne sastojke imate kod kuće.
Mlinčani kolač tradicionalno je jelo iz Hrvatskog zagorja, a naziva se još i „Težačkim“ kolačem – kolač kojeg su ljudi jeli prije težih fizičkih poslova. Potječe iz Lepoglave, a i recept je zaštitila lepoglavska udruga Pušlek. Zove se mlinčani zato što listovi tijesta izgledaju kao mlinci.
Fotografija: autorica teksta
Vrijeme pripreme smjese: 10-ak minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Za 5 ljudi
SASTOJCI
- 1 kg glatkog brašna
- 250 ml toplog mlijeka
- 250ml tople vode
- 1 žlica soli
- kruta svinjska mast
PRIBOR
- posuda
- lim
UPUTE ZA PRIPREMU
Sve sastojke (osim krute svinjske masti) promiješajte te zamijesite tijesto. Nakon toga razvaljajte ga na otprilike 1 cm debljine te premažite svinjskom masti, a zatim preklopite tijesto na pola te ponovite postupak nekoliko puta kako bi dobili kvadrat. Tijesto pokrijte krpom te ostavite da odstoji pola sata, a nakon toga ponovite postupak još 3 do 4 puta (valjanje, mazanje, preklapanje), a ako ćete više valjati i mazati, kolač će biti lisnatiji i više nalik mlincima. Prije pečenja lim premažite mašću.
NAPOMENA
Pecite 20-ak minuta na 190oC. Kada kolač izvadite van, pokrijte ga krpom i lagano ga pritisnite (kako bi „sjeo“) te ostavite tako par minuta.
SAVJET
Poslužite toplo, dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar