MLINČANI KOLAČ

Matea Miklošić

20. 3. 2023.

Želite li probati neko tradicijsko jelo brze pripreme?  Napravite mlinčani kolač kojemu ne možete odoljeti, a sve potrebne sastojke imate kod kuće.

Mlinčani kolač tradicionalno je jelo iz Hrvatskog zagorja, a naziva se još i „Težačkim“ kolačem – kolač kojeg su ljudi jeli prije težih fizičkih poslova. Potječe iz Lepoglave, a i recept je zaštitila lepoglavska udruga Pušlek. Zove se mlinčani zato što listovi tijesta izgledaju kao mlinci.

Fotografija: autorica teksta


Vrijeme pripreme smjese: 10-ak minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Za 5 ljudi

 

SASTOJCI

  • 1 kg glatkog brašna
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 250ml tople vode
  • 1 žlica soli
  • kruta svinjska mast

PRIBOR

  • posuda
  • lim


UPUTE ZA PRIPREMU

Sve sastojke (osim krute svinjske masti) promiješajte te zamijesite tijesto. Nakon toga razvaljajte ga na otprilike 1 cm debljine te premažite svinjskom masti, a zatim preklopite tijesto na pola te ponovite postupak nekoliko puta kako bi dobili kvadrat. Tijesto pokrijte krpom te ostavite da odstoji pola sata, a nakon toga ponovite postupak još 3 do 4 puta (valjanje, mazanje, preklapanje), a ako ćete više valjati i mazati, kolač će biti lisnatiji i više nalik mlincima. Prije pečenja lim premažite mašću.


Fotografija: Draženka Stančić

NAPOMENA

Pecite 20-ak minuta na 190oC. Kada kolač izvadite van, pokrijte ga krpom i lagano ga pritisnite (kako bi „sjeo“) te ostavite tako par minuta.


SAVJET

Poslužite toplo, dobar tek!



Primjedbe